torsdag 26 september 2013

Resvägar

Tänkte jag skulle försöka sammanställa lite olika reseförslag på hur man kommer ner till Herault från Göteborg på snabbaste och billigaste sättet. Åker man på en kort semester, vill man ju inte spendera mycket tid på själva resandet.
  • Göteborg-Girona, med Ryanair. Det finns bättre och sämre flygtider och prissättningen är därefter. Det är oftast billigare att hyra bil i Spanien än i Frankrike. Från Girona till Marseillan  är det ca 2 timmar körning. Vägtullarna tillkommer men runt 15 euro/väg. Mycket bra och rak motorväg. 
  • Göteborg-Rygge (Norge)- Beziers, med Ryanair. Man kör över gränsen till Norge, ca 2,15 tim. Bra motorväg utom en liten sträcka på 10 km. Parkering på Moss flygplats tillkommer med 625 NOK/vecka. Det finns busstransfer från Beziers flygplats till Marseillan och till staden Beziers, så man slipper hyra bil om man inte vill. Det är det billigaste sättet som vi har provat. Det enda nackdelen är att flyget går tidigt på morgonen från Rygge, så man är tvungen att köra mitt i natten. Om man vill övernatta vid Moss flygplats, kostar ofta en natt mer än själva flygbiljetterna.
  • Göteborg-Barcelona, med Norwegian. Det enda sättet att komma ner på vintern, om man vill flyga med direktflyg. Vi brukar åka runt julledigheten vilket gör den till den dyraste resvägen. Vägtullarna tillkommer med ca 30 euro/väg, och det tar ca 3,5 timme att köra.
A9 mot Spanien
Dessa resvägar finns också men vi har inte testat dem ännu:
  • Göteborg-Skavsta- Beziers. Lite för lång sträcka att köra från Göteborg till Skavsta i vår mening, det är nästan 400 km. Då tillkommer också kanske en hotellnatt plus parkering.
  • Göteborg-Köpenhamn-Montpellier, endast på sommaren. Skulle vi bott i Malmö skulle vi kanske ha provat denna väg.
  • Göteborg-Paris-Beziers. Då tillkommer en övernattning i Paris eftersom flygen inte matchar varandra. Nån gång vill vi testa flyga till Paris, övernatta där och sedan ta snabbtåget till Montpellier. Nån gång när vi har gott om tid
  • Göteborg-Girona/Barcelona, tåg till Agde/Beziers. Jag vet att det finns buss som går från Girona till Perpingan, men sedan måste man ju vidare.

Säkert finns det även andra vägar som vi inte ens tänkt på.  Några tips?

söndag 22 september 2013

Reseplaner, del 2

Det blev för lite skriveri på min bloggen på sistone. Undrar vad jag sysslar med, är det brist på idéer? O nej, jag har faktiskt en massa inlägg som jag har dikterat i mitt huvud men som har aldrig blivit publicerade. Sanningen är att Madam Pri jobbar för mycket - har satt för (kanske) orealistiska mål eller är för ambitiös. Till och med franskan fick jag  hoppa över även denna termin. Och det har varit lite för mycket evenemang och kvällsaktiviteter måste jag erkänna.
Men det som glädjer mig är att vi snart reser till vårt kära Marseillan. Denna gången reser vi via Girona, en ganska behaglig resväg. Och billig dessutom. Viva Ryanair!

lördag 14 september 2013

Hus till salu

I juli när vi var där nere gick vi runt på gatorna lade vi märke till vilka hus som var till salu. Nu, när vi betraktar Marseillan som vår stad, är det inte konstigt att man intresserar sig för allt som händer i byn. Vi konstaterade att flera större hus är till salu, oftast av ORPI. Så klart finns det också hus som har inte någon säljskylt utan bara annonseras via mäklare, som det t.ex. var i vårt fall. Ibland har ett och samma hus skyltar från flera olika mäklarfirmor, det kan upplevas lite udda. Skriver de kontrakt med flera mäklare samtidigt, hur kan det fungera i praktiken?

söndag 8 september 2013

Reseplaner

Vi ska åka till Marseillan någon gång i oktober, men resan är av olika anledningar inte bokad ännu . Vi skall då försöka träffa en hantverkare som eventuellt kommer att göra om vårt badrum. Däremot är vinterresan redan bokad och vi ska fira Nyår i vårt lilla Marseillan. Resan sker igen via Barcelona, inte den bästa resvägen med tanke på den 3,5-timmars långa körningen från Barcelona till Marseillan. Såg att biljettpriset via Köpenhamn var mycket bättre, men då måste man på något sätt först komma till Danmark.
Jag fungerar lite på vilken liten håla Göteborg verkar vara, det är verkligen inget större utbud av flygresor på vintern. Malmö Aviation, SAS, konkursdrabbade FlyMe och City Airlines gjorde alla ett försök att ta oss västsvenskar direkt ut i Europa, men det blev tydligen inte någon succé. Ryanair nobbar oss under de kalla vintermånaderna, så endast tack vare Norvegian kan vi ta oss söderut.

söndag 1 september 2013

Marseillan på kvällen

När jag tänker på Marseillan, tänker jag på hur lugnt det är på sommarkvällarna. Visst arrangerades det flera festligheter som ibland pågick halva natten, men generellt rådde det ro och stillhet på kvällarna. De som söker partaj söker sig till Marseillan-Plage eller Cap-D'Agde, vår byn har fortfarande sin genuina bykänsla kvar. Marseillan har inte något diskotek och jag hoppas att det aldrig öppnas något heller. 
Byn sparar inte på belysningen och det är mysigt att spatsera på gatorna. Det känns hemtrevligt med de stora lamporna som ser ut som gamla gaslampor.