tisdag 16 oktober 2018

Extremväder

Igår dog 13 personer i de kraftiga och plötsliga översvämningarna i Aude, kring Carcassonne.  I Marseillan blev det skyfall och starka vindar, medan vi har haft strålande sol hemma i Göteborg
15 oktober 2018, webbkamera
I år var det extremt väder i Marseillan så som på många andra ställen i världen. Hela maj var regnig och kall. I slutet av februari förvandlades en varm och solig dag till ett snöoväder som i sin tur följdes av en regnig och stormig dag.
Det känns lite overkligt att så kraftiga vädersvängningar kan hända i så vacker fransk idyll,  trots vi vet att gamla Languedoc är känt för sitt häftigt vädertemperament. 
Trafikstockning i centrala stan, februari 2018
Översvämning vid teatern
*Bilderna är från nätet, från Marseillans officiella sida och privata personer

torsdag 11 oktober 2018

El och vatten

I år höjdes priserna på vatten och elektricitet rejält, vi fick en smärre chock efter det senaste beskedet om beräknad förbrukning. Elen gick upp med nästan 50% och likaså med vatten, trots att vi vistas mer sällan i huset på senare tid. Först trodde vi att någon granne på något sätt hade kopplats in på vårt nät och vårt vatten. Sedan fick vi höra att alla hade fått saftigt höjda räkningar.
En protestkommitté  har bildats i byn. Den försöker bestrida höjningen av avgiften på vatten med nästan 143% och anklagar borgmästaren som har bevisligen röstat för beslutet. 
EDF/GDF hade monopol på att distribuera el fram till 2018, men nu finns flera aktörer att välja emellan. Bra länk om olika alternativ finns härVi kommer säkert att byta leverantör, ska rapportera hur det går
Bilden hämtat från nätet