söndag 21 april 2013

Lite kuriösa

En gång såg jag en annons på ett hus med stor trädgård i Herault. Priset var löjligt lågt, men man skulle binda sig att betala sk. livränta till säljaren. Helt enkelt betala en summa pengar varje månad till den åldrige säljaren tills denne dör. Tydligen är det ett förekommande arrangemang i Frankrike. Då kom jag att tänka på fransyskan Jeanne Calment.
När hon var 90 år skrev en 47-årige advokat avtal med henne om att ärva hennes lägenhet mot att betala av en viss summa varje vecka. 30 år senare dör den stackars advokaten, men damen i fråga lever fortfarande. Hans änka tvingas fortsätta göra inbetalningar i några år till. Till slut dör madam Calment vid den höga åldern av 122 år och 164 dagar. Hon anses ha den längsta bekräftade livslängden i världshistorien.
Jeanne Calmnet
Jeanne Calment överlevde sina barn och barnbarn, men följde ingen direkt hälsosam diet. Hon rökte i nästan 100 år, avnjöt en kilo choklad per vecka och älskade portvin. Däremot sysslade hon lite med idrott. Och hon har aldrig jobbat. Undrar vilken av de faktorerna som spelade roll för att hon uppnådde så hög ålder.

Man ska kanske vara försiktigt med att köpa hus med livränta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar