söndag 28 juli 2019

Husköp

Vid köp av en bostad i Frankrike är det bra att känna till några nyanser som mäklare kanske inte alltid berättar. Enligt fransk lag tilldelas 30% av alla nybyggda lägenheter till kommunen. Kommunen i sin tur ger lägenheterna till köpsvaga personer, med helt andra villor. Tanken är att blanda "rika och fattiga", "infödda och invandrare" och minska segregation i landet.
Idéen är säkert bra, men när en person lägger sina livsbesparingar för att köpa en bostad, så vet man inte alltid vilka grannar man får. Vi har t.ex. hört att flera lägenhetsinnehavare i det nybyggda lägenhetskomplexet på Rue Hospital har problem med stökiga familjer som fått sitt boende av kommunen.

Det andra som är intressant är att kommunen har förköpsrätt för alla objekt som är till salu. Nyligen har vår kommun lagt veto på försäljningen av ett stort hus med en stor trädgård som skulle säljas till en privatperson. Huset ligger mitt i stan i ett jättefint attraktivt område. Kommunen planerar att riva huset och bygga en lägenhetskomplex på tomten. Skulle jag vara ägare till ett av de fina grannhusen där, skulle jag vara väldigt förbannad😡

2 kommentarer:

  1. Intressant! I Sverige hade också kommunerna förköpsrätt tidigare, men den utnyttjades sällan och avskaffades 2010. Vilket hus är de kommunen har lagt veto på? Vi köpte ett hus på Rue de la Paix (bakom posten) förra året och trivs jättebra i Marseillan. Vi har det också som semesterboende, men planerar att vara här mer när vi går i pension, men det är några år bort. Det är väldigt trevligt att läsa din blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack! Trevligt att ni läser min blogg och trivs i vår by 😀.
      Huset i fråga ligger bredvid parken Alles Roques, på rue Raymond Naves

      Radera