onsdag 13 juni 2012

Varför Frankrike?

Jag har länge drömt om eget hus vid Medelhavet. Där finns de långa somrar, milda korta vintrar, frukt och grönsaker som mognat under solen, ett avslappnat liv.
Vi älskade Grekland, men inte tillräckligt för att vilja flytta dit. Södra Spanien och Andalusien lockade oss väldigt mycket, och jag minns fortfarande mysiga Nerja, en liten stad öster om Malaga. Men avståndet passade inte oss - långt att köra från Sverige, som vi tänkte göra ibland. För Italien har jag  en oförklarlig motvilja, oavsett hur många gånger jag rest dit, så var detta land inte ens med på listan. Vi funderade aldrig på Frankrike, förmodligen på grund av det svåra språket. I princip visste vi ingenting om fransk geografi heller. Man kunde nämna stora städer som Paris, Nice, Lyon och Bordeaux - det var allt. Tidigare besök av Côte d'Azur och Alsace hade inte lämnat något bestående intryck på oss
Men sommaren 2010 beslutade vi att ge Frankrike en chans. Vi tvekade vart vi skulle styra kosan – till det välkända Provance eller det okända Languedoc. I sista stund bestämde vi oss för ett ännu oupptäckt resmål. Vi körde genom Frankrike från norr till söder, undvek motorvägar för att se det lantliga Frankrike - och vi blev positivt överraskade av vägkvaliteten på landsbygden, pittoreska byar – och att runt varje hörn gömde sig den fantastiska arkitekturen. Redan före ankomsten till Languedoc insåg vi att Frankrike hade allt som vi letat efter. Vår vistelse i Herault har stärkt vår vilja att flytta dit permanent, åtminstone i framtiden.
Det finns platser som man utan någon orsak blir kär i vid första ögonkastet. Men även efter att den första förälskelsen lagt sig består vår kärlek till Languedoc – det var helt enkelt mitt i prick, här finns allt som vi har drömt om. 
Languedoc, utsikt från Saint-Genies-de-Fonedit

1 kommentar:

  1. Skrattar igenkännande, tänk att vi var där samma år o blev lika förälskade båda två :).

    SvaraRadera