söndag 5 maj 2013

Languedoc vs Provence

Nyligen var jag på en officiell middag. Till bords hamnade jag vid en äldre herre som jag började småprata med. Han berättade att han vid 66 års ålder fortfarande jobbar för att han har ”dyra” fritidsintressen. Vilka då, undrade jag. Vi reser mycket, svarade han. Då blev jag ännu mer intresserad. Frankrike och Italien var hans favoritländer. Då blev jag riktigt exalterad, kära nån nu kan vi prata Frankrike.
Jag nämnde att vi har ett litet hus i Languedoc, berättade om fantastiska ostron, roséviner och om människorna där. Då tittade han på mig med överseende, lilla gumman, för din kännedom produceras fina roséviner bara i Provence, kvalitetsostron finns enbart i Provence, och till slut nämnde han några kändisar som är bosatta i Provence. Min bordsgranne var en liten snobb, minsann. Man fick plötsligt mindervärdeskomplex.
Villefranche
Själv gillar jag starkt Cote d'Azur med Nice, Villefranche och Menton, men de fina städerna minskar inte värdet av andra små mysiga byar runt om i Frankrike. Man kan i evighet jämföra Provence med fortfarande oupptäckta Languedoc, men det påminner om den eviga frågan om Göteborg eller Stockholm.
Men jag misstänker att om jag skulle sagt att jag hade ett boende mitt i Nice, skulle herrn ha opponerat sig och sagt att Toscana är mycket finare.

2 kommentarer:

  1. Ja, det där fick jag smaka på bloggledes för några månader sedan. Känsligt är det tydligen också… Knasigt, för som du skriver har båda trakterna sina klara förtjänster!

    SvaraRadera
  2. Provence kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta men det är Languedoc som är hemma nu.

    SvaraRadera