onsdag 8 juli 2015

Internet via FON

Jag har fått så många frågor om vår Internetuppkollping här i Frankrike, så jag tänker beskriva i detalj hur man ansluter sig till FON
Görs hemma i Sverige:
1. Kontrollera om det finns Fon accesspunkter
På Fons hemsida finns det en karta där man kan söka på om det finns några registrerade accesspunkter i er by. Bra att kolla innan man bestämmer sig, är det långt emellan eller få så kanske det är värt att undersöka först om det finns täckning.
Är man på plats kan man med fördel slå på Wifi på mobilen / plattan och se om man hittar några accesspunkter med namn SFR WIFI FON med bra signal. Wifi Analyzer är en bra app för att se stryrkan på wifi nätverk.
2. Köpa Fon abonnemang och Fonera
Vi köpte Fon direkt på Fon's hemsida, leveransen tog en till två veckor.
När man fått hem sin Fonera så registrerar man den och sina inloggingsuppgifter på Fon's hemsida, där kan man också ställa in hastighet, var den är placerad och se vem som ev använt anslutningen osv.
3. Koppla in Fonera
Det medföljer ganska bra instruktioner för hur man kopplar in Foneran. Man kopplar in Fon routern Fonera, en liten vit sak i storlek med en konventionell tvålkopp, efter den befintliga routern man har hemma. Så här ser den ut https://shop.fon.com. Den ansluts till befintlig router antigen via kabel eller wifi. Beroende på bredbandsleverantör kan ev några portar behöver öppnas i den befintliga routern.
5. Konfigurera Fonera
Fon routern har två wifi nätverk, ett privat som bara ägaren av routern har behörighet till och ett “offentligt” för Fon användare. Man “lånar" ut en liten del av sitt bredband till andra Fon användare, hur mycket kan man ställa in genom att logga in på Fon's hemsida. Detta är möjligtvis den del som kan vara lite tveksam beroende på vad för avtal man har. Här uppe i Norden är det inte många som använder Fon så vi har inte märkt någon trafik eller belastning.
I Europa och andra delar av världen har Fon slutit avtal med många stora leverantörer av bredband och telefoni så när någon köper ett abonnemang så delar hon/han automatisk med sig av sin bandbredd. SFR i Frankrike är en av dessa leverantörer. Mer info finns på https://corp.fon.com/en
Vi har också märkt att vår Fon router hemma inte nödvändigtvis måste vara igång och inloggad på Fon's nätverk för att vår anslutning skall fungera nere i huset i Marseillan.
Görs på plats i Frankrike:
6. Ansluta platta /mobil till Fon accesspunkt
Slå på wifi på mobilen / plattan undersök om det finns någon accesspunkt som heter SFR WIFI FON. Anslut mobil eller platta direkt till Fon nätet genom att välja nätverket och sedan anslut. Det finns även appar både för Apple och Android som gör det enkelt att koppla upp sig. Det går även att koppla upp sig genom att logga in på en SFR's inloggningssida men är lite krångligare.
Eftersom man delar uppkoppling med någon av grannarna så vet man inte riktigt vilken hastighet man kan få, allt beror ju på hur just detta nätverk är konfigurerat. Man skall nog också vara lite försiktig med att använda banktjänster etc eftersom det trots allt är en form av offentligt nätverk.

Mera avancerade saker
Vi valde att skaffa en rundstrålande wifi antenn med inbyggt USB nätverkskort och en USB router i huset för att få så bra intern wifi signal som möjligt. Tjocka stenväggar är inte så bra för radiosignaler så vi satte upp ett eget Wifi som ansluter till Fon via vår USB router. Antennen är en sådan man ibland använder på husbilar och den fäster vi på något av de franska fönstren och routern står inne i rummet.
Vi beställde våra prylar från Solwise i England eftersom de verkade veta vad de höll på med och hade rimliga priser. Leveransen kom snabbt och allt fungerade utan problem http://www.solwise.com
Det vi använder är en WL-USBWIFIRPT-3000 router och NET-WL-ROCKET_BGN antenn. Ganska lätt att sätta upp och bra instruktioner finns på Solwise hemsida.

2 kommentarer:

  1. Hej, Stort tack för dina tips om Fon! Vi har köpt och installet Fon hemma i Sverige inga problem, men problem blir det i Frankrike i vårt hus! Vi hittar SFT WIFI FON , ansluter till nätverket, men kommer likväl inte ut på internet. Är så frustrerande, vad är felet? Visst är det tjocka stenväggar men även om vi sitter på terrassen högst upp fungerar det likväl inte! Var det på samma sätt för er innan ni skaffade router och antenn, är det alltså ett måste?? Såg på Solwise att dessa kostar ca 1000 sek.Stort tack för tips och råd!
    Hälsningar från oss som "snart ger upp"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ursäkta sena svar
      Enligt min man är det inte säkert att signalerna är bättre högst upp på terassen, signalerna går ju horisontell. Finns det signal överhuvudtaget? Hittar ni ett SWR FON trådlös nätverk? Kan ni hitta någon signal utanför ert hus som ni kan koppla upp er mot ? Vi hade svag sinal i huset, därför skaffade vi "känsligare" antenn och router

      Radera