torsdag 9 april 2015

Hyrbil och flygledarstrejk

När vi hyrde bilen hos Sixt fick vi en stor svart bil. En tanke som slog mig var varför en bilfirma i ett varmt land som Spanien har en svart bil. Det brukar bli snabbt väldigt varmt i en mörk bil och en mörk bil blir snabbt smutsig. Det var bara en tanke som sedan försvann från mitt huvud lika fort som den kom.
När vi svängde in på återlämningsplatsen hos Sixt på vägen hem, stod det minst 10 bilar på deras område och alla var svarta. Hm, det känns lite konstigt tyckte vi. Men när killen från Sixt kom ut för att besikta vår bil och vi vände oss mot bilen så förstod vi varför. I det starka solskenet såg man varje liten defekt, varje liten repa, varje damfläck på den svarta bilen. Killen gick runt och nästan med glädje påpekade en liten obefintlig repa som kanske inte ens skulle synas på t.ex. en grå bil. Det skulle ha kostat oss extra. Tur att vi hade full försäkring på bilen. Den är dyr, men så slipper man otrevliga överraskningar och onödig huvudvärk.
Resan hem till Sverige blev 2 timmar försenad pga. flygledarstrejken i Frankrike. Vi flög via Italien istället. Samtidigt blev många passagerare som skulle flyga med Ryanair till England, Irland och Italien strandsatta. För Ryanair tar inte några omvägar

6 kommentarer:

  1. Hej, vad fick ni betala för dessa dagar på Sixt? full försäkring och extra avgift för att bilden togs in i Frankrike?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hos Sixt och Hertz betalar man inte extra avgift för att ta en vanlig bil in i det flesta EU länder. Men hyran är högre än hos spanska små bolag. Fullförsäkringen (för att täcka skador) är nästa lika dyr som bilhyran :( Tidigare hyrde vi genom Hertz/Ryanair, då var fullförsäkringen en tredjedel av hyran. Tyvärr måste man flyga med Ryanair för att det skulle gälla.

      Radera
    2. Vi trodde den extra försäkringen för att ta in bilen i Frankrike gällde för alla bolag! För att ha något att jämföra med och kunna jämföra olika bolag kan vi kanske alla gemensamt komma fram till vilken biluthyrare i BCN som har de bästa priserna och villkoren samtliga kostnader inkluderat. Så för att kunna jämföra , vad kostade era 10 dagars bilhyra med Sixt inkl den fulla försäkringen? vi får snart svar på vår totala kostnad med Firefly och ger den så snart vi kan.Vore ju bra om vi tillsammans kan hitta en uthyrare med lite lägre priser och bättre villkor eller hur!

      Radera
  2. Såna skojare. Trist - jag brukar fotografera hela bilen runt om innan jag hämtar ut den och sen också i efterhand när jag lämnar den. Än så länge har jag inte råkat ut för några kostnader men det är väl bara en tidsfråga.?! Dom kan ju plocka ut självrisker 10 ggr för samma skada!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gjorde vi också :) Men för att vi inte har någon egen parkering i vår by är det lätt att få ett märke, om någon slår i dörr eller något värre kan hända :(
      Och vi har läst massa skräckhistorier om spanska biluthyrare, så vi väljer att gardera oss mot alla "överraskningar"

      Radera
  3. Svarta bilar, det är därför, aha. Har backat på en sådan stolpe i Nice. I Frankrike står det stolpar överallt på trottoarerna. Så det skulle bara hända. Annars inte lurade, såvitt jag vet.

    SvaraRadera