söndag 5 augusti 2012

Mäklare i Frankrike del 1

När vi letade efter hus upptäckte vi att det verkade finnas två marknader – en för utländska köpare och en för den lokala befolkningen. Det första typen av mäklare specialiserar sig på utlänningar och säljer i stort sett enbart fastigheter som inte ägs av fransmän. Husen är oftast i gott skick eller totalrenoverade och därmed har de en betydligt högre prisklass. Att anlita en mäklare som pratar det egna språket har sina fördelar, samtidigt missar man andra möjligheter och kanske får man inte riktig rätt bild av fastighetsmarknaden i området.
En annan grupp är inhemska mäklare säljer hus ”som de är”, på visningen kan t.ex. hela familjen vara med och även grannarna tittar in i smyg för att beskåda eventuell köpare. De franska mäklare som vi träffade verkade mycket öppna och ärliga – de avrådde oss bl.a. att titta på några hus som de tyckte att var överprisade. De rekommenderade oss också att alltid bjuda under begärt pris, hårdförhandla och inte ha bråttom. De har inte provision på försäljningen, utan har en fast ersättning detta kanske gör att de inte är så intresserade av att driva upp priset. Det var rena rama nöjet att köpa en fastighet i Frankrike jämfört med att köpa i Sverige på en överhettad marknad.
Och det finns så klart det tredje alternativet. Köpa direkt från säljare. På flera hus finns affischer ”A vendre" och telefonnummer. Lätt som en plätt om man kan språket och har turen att hitta just sitt drömhus till salu just när man passerar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar