onsdag 27 mars 2013

TV-lisens

Häromdagen fick vi ett brev från Ministère du Budget des Comptes Publicus et de la fonction Publique. Utan att kunna franska, kunde vi konstatera att brevet handlar om skatten för TV och påminner om breven från Radiotjänst. Vi trodde att vi redan hade betalt denna skatt i höstas, men vi trodde tydligen fel.
Efter att hade "läst" brevet förtår vi att vi har två val. Om vi har haft TV 1 januari 2013, behöver vi inte göra något utan att slänga brevet och invänta en TV skatt som tillkommer till taxe d'habitation nästa höst.
Om vi tror att vi kan få undantag, måste vi fylla i det bifogade formuläret, välja en av följande punkter och skicka tillbaka brevet:
  • att vi har ingen TV apparat i huset; 
  • att vi är studerande etc; 
  • att vi betalar TV-licens på vår permanenta adress i Frankrike och detta hus är vårt fritidshus; 
  • att vi är utlänningar och har flera hus i Frankrike och betalar licens där (om vi förstått detta stycke rätt)
Jag tror inte att vi redan betalar TV-licens i Sverige och tittar på fransk TV i max 8 veckor per år kan fungera som orsak för att befria oss från denna skatt. Om man inte slänger ut TV:n förstås.

2 kommentarer:

  1. Vi har ingen TV här nere men vi får betala skatten och sedan får vi författa ett brev och tala om att vi inte har någon TV och därför vill ha tillbaka skatten. Detta har fungerat vi har fått tillbaka våra pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite omvänt, eller hur? Men vi har 2 TV som vi ärvde från f.d. ägarinnan. I för sig tycker jag om att titta på fransk TV, det är ett sätt att lära sig språket

      Radera