söndag 30 september 2012

Compromis de Vente

För att slutföra husköpet fick vi besöka en notarie för att skriva på s.k ”Compromis de Vente ”. Mäklaren var från Agde och en engelsktalande notarie fanns också i Agde så bokade han ett möte där. Det nybyggda notariekontoret låg i det dyraste området i Agde bland lyxvillor gömda bakom höga murar. Själva kontoret var inte skyltat överhuvudtaget, men inne på kontoret fanns det massor av lagböcker så vi blev till slut övertygade att vi kom rätt
Vår notarie visade sig vara en kraftigt överviktig ung kvinna, hon välkomnande oss på engelska och det var nästan allt som hon kunde på det språket. Så vår mäklare fick leka översättare den gången också. Hon förklarade för oss att vi höll att genomföra ett husköp, berättade om alla förpliktelse och rättigheter. Eftersom att vi skulle betala kontant, så det var inga diskussioner om någon banklån. När det kom till handpenningen, frågade hon oss om vi ville lägga 10% av totalsumman.
Tidigare hade vi av annan mäklare fått veta att det egentligen inte lagstadgat om exakt procent, så man kan betala så lite som man vill. Så min man föreslog 5%. Notarien tittade på oss och efter en stund sa hon glatt OK. Sedan frågade hon oss om vi ville betala handpenningen nu. Vi tittade på varandra, detta var en nyhet för oss och vi sa nej. Vi kunde tidigast betala om 2,5 veckor när vi kommit hem. Även denna gången såg notarien lika glad ut och sa OK. Vi fick signera varje blad i det bibba av pappret som ingick i kontraktet. Den bibban skulle åka senare till Paris till ägarinnan av huset för hennes signering, men vi fick även ett exemplar med oss hem
När vi lämnade kontoret, sa mäklaren att han var förvånad att notarien inte kunde engelska trots allt. Han såg kanske en möjligheter att förhandla om högre lön med sin chef.
Det som är trevligt med husköp i Frankrike är en s.k. ångervecka. Man får en ångervecka som beräknas från dagen när man fått brevet med Compromis de Vente med allas signatur från notarien per post. Man får t.om. tillbaka handpenningen om man vill häva köpet under de 7 dagarna och man behöver inte ange något orsak heller.

1 kommentar:

  1. Kanonbra att få mer info om köpeprocessen!

    Har du mailadress? Du når mig på dubbelorn@hotmail.com

    SvaraRadera