onsdag 19 september 2012

Taxe Foncière

Nu har tax fonciére (fastighetskatt) anlänt i vår brevlåda. Man konstaterar direkt att den är något högre än vi hade räknat med. Kanske var vår mäklare inte så noga med de rätta uppgifterna eller så lämnade f.d. ägarinna upplysningar om skatten som hon hade för 2 år sedan? I Marseillan är det relativt dyr fastighetskatt i förhållande till bostadsytan jämfört med andra byar längre bort från havet och de höjde skatten med 0,40% i år. Men vad ska man göra - bara se glad ut och betala
Vår skattsedel
Hur betalar man skatt i Frankrike? På skattsedeln står det olika alternativ, så vi väljer det första ”payer directement”. Jag går till deras Skatteverket. Matar in vårt ”numéro fiscal” samt référence och voila – alla uppgifter finns där och en knapp Confirmer. 
Men där är bara en hake - vi måste omgående skicka vårt godkännande för autogiro från skatteverket till vår bank, annars så studsar räkningen tillbaka. Kanske kan man faxa ett signerat dokument till vår bank? Mailet funkar si så där nere, de svarar men med några månaders fördröjning. Testar imorgon

2 kommentarer:

  1. Låter som en enkel procedur, förutom det där med omgående skicka godkännandet... :D. Men faxar är jag helt övertygad om att de har kvar på franska banker ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att faxa godkännandet för autogiro funkade utmärkt. För säkert skull ringde min fransktalande kollega till vår lilla bank, de meddelade att allt redan var ordnat :-)

      Radera