onsdag 26 september 2012

Huset och vi fyller 1 år

Idag är det exakt ett år sedan vårt hus blev vårt. Den viktiga dagen började egentligen dagen innan. Då fick vi öppna ett fransk bankkonto och försäkra vårt hus.Vi träffade vår franska mäklare vid bank Credite Agricole i Marseillan. 
Crédit Agricole i Marseillan
Tyvärr, var den engelsktalande banktjänsteman som mäklaren bokade tid med sjuk, så vi träffade en ordinarie som inte pratade något annat språk än sitt eget. Hon erbjöd oss olika konton som vi inte riktig förstod skillnaderna mellan så vi valde det näst billigaste. Sedan tecknade vi en husförsäkring. I vår situation var det smidigt med att ha allt i samma bank. När vi är mogna att jämföra mellan olika bolag på franska, så kanske vi byter 
Betalningen av försäkringen var lite annorlunda för det gick inte att betala med kort på banken så vi fick gå ut till en bankomat, hämta pengarna, fylla i en blankett som vi lämnade tillsammans med pengarna till den franska banktjänstemannen. Bankkort och checkhäfte skulle skickas till vår adress i Sverige 
Bageri som ligger nära vårt hus
Nästa dag träffade vi mäklaren, vi inspekterade huset tillsammans med den f.d. ägarinnan och sedan åkte till notarien i Agde. Hos notarien upptäckte vi att vi fortfarande inte var gifta, detta misstag skyllde notarien på sin sekreterare som skrev ut fel dokument. Kontraktet byttes ut mot det riktiga, notarien kollade att vi hade tecknat en husförsäkring, sedan läste hon högt upp att köpet genomförs enligt fransk lag, nycklarna överlämnades till oss, ägarinnan ringde till sin bank och överförde mäklararvodet till mäklaren. Så till slut blev alla nöjda. 
 Efter att vi lämnat notarien, ringde mäklaren till vatten- och el-bolaget och meddelade att huset bytt ägare. Något godkännande från vår sida om automatiskt autogiro behövdes konstigt nog inte.
Så åkte vi tillbaka till huset och precis när vi satte nyckeln i låset kom vår granne fram för att hälsa.

6 kommentarer:

  1. Svårt för fransoserna med oss svenskar och våra konstiga fasoner… Hög igenkänningsfaktor på din beskrivning av övertagandet, som för vår del skedde för drygt sex månader sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blir glatt förvånad att allt ändå fungerar där nere, fast det är på deras sätt :-)

      Radera
  2. 7 oktober är det 2 år sedan vi skrev på våra papper. Jag minns det som igår hur vi på kvällen satt på golvet i köket o åt pizza o drack vin omgivna av en massa värmeljus. En väldigt speciell känsla som jag för alltid bevarat i mitt hjärta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man aldrig glömmer känslan när drömmen blev sann :-)

      Radera
  3. Ny på denna blogg, jättekul! Har hus i Marseillan sedan några år - måste säga att bageriet ovan är mitt favoritställe också. Inte varit nere sedan i augusti, hade planer för nyår men det funkade inte i år. Härligt att få följa byn på en så här trevlig blogg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Det var roligt att ni har hittat till min blogg och att ni redan är "veteraner" i Marseillan. Är nyfiken på var ni bor i byn. Kanske kan ni ge oss noviser några tips och tricks?
      Hälsningar
      Madame Pri

      Radera