fredag 2 november 2012

Hus i Marseillan, del 2

Runt den gamla stadskärnan i Marseillan finns det breda boulevarder som var anlagda på 1800-talet när folk hade blivit rika på handel via Kanal Midi . Då byggdes de fina stora vinbondehusen ”Maison de Viticulteur” längs boulevarderna
Nu är det många av de husen som har tappat sin forna glans. Man tror att husen är övergivna tills man ser någon äldre dam försiktigt kliva ut genom dörren. Dessa hus har ofta enorma förråd som användes som lagerlokaler på den tiden och nu nyttjas de som garage. Vår granne Cloude har sina två bilar stående i ett sådant utrymme som han hyr av någon. Man kan lätt placera ytterliga 5 bilar där
I detta hus bor en äldre dam, fast än att dörren verkar vara helt igenbommad.

Det här huset vid boulevard Jean Bertouy har en enorm park med allé som leder till de stora portarna. Fönsterluckorna är utformade i provensalsk stil, men här i Landuedoc brukar man ha släta ytor på luckorna. 


3 kommentarer:

  1. Ett sådant vinbondehus är det vi har i vår by! "Garaget" är enormt och med de gamla vincisternerna i betong kvar. Fascinerande är det och jag är otroligt nyfiken på husets historia. Frågan är bara hur man får fatt i den. Le Maire, förstås, men annars är kanske det bästa att få fatt i en granne med några år på nacken som kan berätta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har också funderat på husens historia där nere. I den äldre delen av Marseillan finns det småtavlor som berättar om de gamla tiderna, men utanför står de stora vinbondehusen utan några plaketter. Synd tycker vi, dessa hus verkar ha spännande historier att berätta som de nu gömmer bakom sina väggar. Vi har faktiskt pratat om att ta med vår kära granne på en promenad runt staden, tyvärr är min franska är inte tillräckligt bra för en inblick i historien ;-)

      Radera
  2. Nu senast bodde vi i ett sådant vinbondehus. Garaget var enormt! Huset var också enormt, 4 stora sovrum med 4 badrum, och på de två våningsplanen fanns varsina stora kök med vardrum. Fasaden ut mot gatan var "fransk", men innergården var helt fantastisk. Inomhus var allt så vackert renoverat, av de engelska ägarna. En riktig pärla!

    SvaraRadera