söndag 25 november 2012

Taxe d’Habitation

I veckan fick vi en påhälsning från den franska staten igen, nämligen har vår andra skatt Taxe d’Habitation anlänt. Den kom ett lika tjusigt kuvert som den första Taxe Foncière. Den nya skatten är 21% dyrare än den första och inkluderar även 125 euro i TV-avgift . Denna gången visste vi hur det fungerar – direkt till skatteverket hemsida, knappar koden och vårt bankkonto – och allt är klart på några sekunder.
När den första skatten skulle betalas den 15 oktober var vi i Marseillan. När jag loggade in på vår franska banksida upptäckte jag att summan inte hade dragits, inte heller dag två eller dag tre. Då bestämde vi oss att besöka banken personligen. Den unga fransmannen i receptionen blev väldigt entusiastisk när han upptäckte att vi var från Göteborg. Han hade besökt Göteborg i somras och tyckte att staden var trevlig trots all regn. (Förresten, det var min inledande fråga om regnet, och han svarade att han inte bryddes sig om regnet för han var trött på all sol hemma) Han nämnde att banken inte fått vårt godkännande (tydligen hade vår fax och samtalet vi ringt en månad tidigare inte blivit noterat någonstans), men egentligen spelar det ingen roll för banken brukar ändå betala räkningar från kända aktörer som skatteverket eller vattenbolag. Han rekommenderade oss att vända oss till skattekontoret istället.
Damen på skattekontoret pratade inte engelska och kände inte heller till skatteverkets hemsida för att de inte hade Internet på kontoret. Enligt hennes register hade vi inte betalt vår skatt. Men vi fick en liten notis på engelska där det stod att skatten dras 10 dagar efter förfallodagen om man betalar via nätet. Och det gjordes det till sist.
Så saker funkar i Frankrike fast på lite annorlunda sätt än här hemma

3 kommentarer:

  1. Mycket intressant att läsa om den franska byråkratin...

    Det positiva verkar ju ändå vara att det ändå fixar sig i slutändan :D

    SvaraRadera
  2. Då vet vi vad vi har att vänta oss snart då!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men om jag inte har fel, slipper ni betala den skatten i år;-). Taxe d'Habitation betalas alltid av den som äger fastigheten den 1 januari och återbetalas inte vid ev. försäljning (som Taxe Foncière gör). Och ni har väl köpt ert hus i år?

      Radera