söndag 13 januari 2013

Vindar och översvämningar

När man pratar om husköpet i Languedoc måste man tänka på 2 saker: vind och översvämningar. Detta fick vi höra från en fransman som har bott där i många år.
Languedoc är Frankrikes blåsigaste plats, där finns vindar som Tramontane (mildare version av den kända Mistralen), Cers (västvind), Scirocco (sydvind), Autan (östanvind) och Marin (bris från havet). Men om man ser från kartan nedan, ligger Herault mellan de 2 vindkorridorerna, så här blåser det inte lika kraftigt och ofta som i t.ex. Aude, runt Narbonne.
Mistral och Tramontane
Mitt i den gamla delen av en by utgör oftast husen ett naturlig skydd från vinden, i utkanten, eller på fel del av byn kan det vara riktigt blåsigt även på somrarna för att inte nämna hur blåsigt det kan vara om vintrarna..
Flera byar runt floderna Herault och Orb ligger inom översvämningszon och detta kan orsaka riktigt kostsamma katastrofer. Under processen med husköpet får man en rapport om huset (och byn) ligger inom riskzonen. Personligen skulle jag inte sova gott om nätterna om mitt hus befann sig i inom ett sådant området med tanke på avståndet från Sverige

3 kommentarer:

  1. Känner igen det där! Vår mäklare Ewa berättade för om den relativt sett skyddade "korridoren" i Herault - ovärderlig information till oss som inte hade någon större kunskap om området innan vi köpte!

    SvaraRadera
  2. Översvämningszonen tar vi till oss på en gång ;). Eftersom d
    husdrömmen är vid vattendrag. Lägger till detta i min komihåglista :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dubbelörn
      Låt mig gissa, syftar du på Roquebrun? Ett fantastiskt ställe, en av våra favoriter.
      Med tanke på eventuella översvämningar, kanske bör man satsa på ett hus högst uppe ;-)

      Radera